Petra Broomans

Petra Broomans is naast coördinator van het Nederlands vertalerslexicon voor het Nederlandstalig gebied (VNLex), universitair hoofddocent met ius promovendi bij Europese Talen en Culturen, Rijksuniversiteit Groningen. In 2020 werd haar door de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Uppsala (Zweden) een eredoctoraat verleend. Tevens is zij gasthoogleraar bij de vakgroep Letterkunde van de Universiteit van Gent en was zij in 2017-2019 visiting professor bij het University Immersion Program, Sichuan University. Coördinator van het U4-netwerk Cultural Transfer Research en samen met Jeanette den Toonder coördinator van de themagroep ‘Beyond Horizons in Cultural Transfer Studies’ aan de RuG.
Ze bekleedt verschillende (inter)nationale bestuursfuncties: o.a. lid van het bestuur van de International Association for Scandinavian Studies (IASS) en assistant-secretary general van het bestuur van The International Federation for Modern Languages and Literatures (FILLM).
Tevens hoofdredacteur van de serie Studies on Cultural Transfer and Transmission (CTaT), zie hier.
Zij publiceerde uitvoerig over de receptie van Scandinavische literatuur, cultuurbemiddeling en cultuurbemiddelaars. Haar onderzoek richt zich verder op het terrein van de (meta)literatuurgeschiedschrijving, vrouwelijke auteurs, vergelijkende literatuurwetenschap, wereldliteratuur en literatuur van minderheden (o.a. de Sami). Kijk voor meer info op
http://www.petrabroomans.net/.

Artikelen van Petra Broomans in het lexicon:
Cora Polet (1930-2016)
Philippine Wijsman (1837–1908)
Martha Adriana Muusses (1894-1981)

Terug naar overzicht auteurs >>>
Terug naar overzicht medewerkers >>>